Ana içeriğe atla

En İyi 10 Klasik Müzik Performansı ve Portakallı Tekerlemelerin Toplum Üzerindeki Konstipasyon Etkisi

İnsanların müziğe karşı olan beğenilerinin tamamen öznel bir seçim olduğunu kabul etmekle beraber, konu müzikte ustalık ve dehaya gelince tüm müzik kategorileri arasından "klasik batı müziğinin" en gelişmiş ve hayran olunacak zenginlik ve derinlikte olduğunu düşünüyorum. Kimileri tarafından demode ya da batı hayranlığı olarak olarak nitelendirileceğini peşinen bildiğim bu tarafgirliğim, beni derinden etkileyen eserler ve performansların ruhumda bıraktığı izlerden ve bu eserleri besteleyenlere ve icra edenlere duyduğum derin hayranlıktan oluşuyor. 

Sizlerle bu hayranlığımın nedenlerini örneklerle anlatmak için mutlaka izlenmesi gereken en iyi klasik müzik eserlerini ve performanslarının kısa bir listesini paylaşıyorum.

Bir.

Piyanonun dahi çocuğu Evgeny Kissin'in Royal Albert Hall'da  Listz'in La Campanella'sını müthiş icrasının yakın plan çekimi. Eserin sonlarına doğru insanın eline bir mendil alıp, Evgeny'nin çenesinden damlamaya başlayan terleri silesi geliyor. Şu ana kadar Kissin'i keşfetmemiş olan klasik müzik severlere, "vay ben bunca zamandır nasıl keşfetmemişim " diyerek dizlerini dövdürecek kadar nadide bir parça.






İki. Bernstein Beethoven 9


Bu güne kadar rastladığım, tartışmasız en iyi Iphone uygulaması, Deutche Grammafon ve Touch Press'in ortaklaşa geliştirdikleri bu linkten de ulaşabileceğiniz 








Üç


Uchida'yı ilk izlediğimde ağzım şaşkınlıktan bir karış açık kalmış, bir yandan keçilerini otlatırken hacetini görmek için girdiği mağarada hazine bulmuş köylü gibi sevinirken, diğer yandan bulduğum gömüyü çevreme anlatacak dirayette kelime bulamamış, sonrasında uydurduğum kavramlar arasında en sevdiklerim arasına girecek olan "




Dört. Jascha Heifetz Tschaikowsky Violin Konçertosu


Tschaikovsky'nin

Jascha Heifetz'ı Tschaikowsky'nin Keman Konçertosu'nun 1. hareketini tekrar tekrar izlemek isteyenler için, 1940'larda çekilmiş bir filmden bir parça ile geliyor. Olduğuna emin meraklıları için bu kaydın LP versiyonun e-bay'de bulunabileceğini de belirteyim.







Beş.  Bach, Toccata and Füg


Müzik tarihin en büyük dehaların biri şüphesiz Jochann Sebastian Bach'dır. Arkadaş geyiklerinde Bach'ın büyüleyici müziğinin gizli bir matematiksel formülü olduğuna dair ayakları tam yere oturmayan ama ortamdaki kimse tarafından da doğru düzgün sorgulanamayacağı için herkesin inanmış göründüğü şehir efsaneleri sallanıp durulur. Bu iddia her ne kadar bilimsel bir şekilde baştan sona ispatlanmamış olsa dahi, Bach'ın bir çok eserlerinde gizli bir armoni ve ahenk olduğu kesinlikle tartışılmazdır. 

Aşağıdaki parça daha çok icracılarının etkileyici performansı ile değil, eserin ortaya koyulma şekli ile listemizde bulunuyor sevgili okur. 

"Bach'ın müziğine bahın hele" diyor ve sizi bu güzel eserle baş başa bırakıyorum.






Bu arada benim en çok sevdiğim bölüm 3dk.16.sn'deki inişler ve çıkışlardır. Ne zaman izlesem keşke hayattaki inişler ve çıkışlar da böyle neşeli olsa derim içinden.

Altı. Pekinel Kardeşlerin Tüyler Ürperten Loutoswlaski Perfomansı


Bu performansla ilgili birşeyler yazmak istiyorum da ne yazarsam yazayım, kullanacağım ifadelerin yetersiz ve sığ kalacağını biliyorum. Sadece şunları söyleyeceğim. Bir yerlerde okumuştum, iki piyanist senkron bir şekilde piyano çalarlarken beyin dalgaları da tamamen senkron hale gelirmiş. Gühel ve Sühel Pekinel, eminim kendilerince çok haklı bir sebepten, bu eseri çalarken birbirlerinin yüzlerini görmüyorlar bile. Daha doğrusu birbirlerini gözleri ile görmeden, gönülleri ile ruhları ile kulakları ile görüyorlar. Eserin büyüsüne kapılıp yüzleri izlemeyi unutmayın.





Yedi. Yo-Yo Ma ve Boby Mc Ferrin - Vivaldi 2 Mandolin için Andante Konçertosu


Siz ömrünüz boyunca nelerle meşgul oldunuz bilmiyorum ama  hayatını çelloya adamış 1955 doğumlu Yo-Yo Ma, kariyerinde 70'e yakın albüm yapıp, 15 tane Grammy ödülü kazandı ve aynı zamanda Domenico Montagnana isimli 17. yüzyılda yaşamış italyan ustanın 2.5 milyon dolarlık çellosuna sahip olmayı başardı. 

Bu arada uzunca yıllar önce hayatımıza "Dont Worry Be Happy" isimli,  tüm sesleri kendi vucudundan çıkarması ile tüm Türkiye'de, koltuk altından osuruk sesi çıkarma eylemini tekrar bir numaralı eğlence haline gelmesine neden olan Bobby Mc Ferrin, çok az insanda olan ve bir çoğumuzun aşağıdaki eseri dinleyene kadar ciddiyetinin farkında olmadığımız müzikal dehasını Yo-Yo Ma ile müthiş eserler ortaya koyarak taçlandırıyor.

Vivaldi'nin 2 Mandolin için bestelediği Andante Konçertosu'nu rahmetli sevgili babamın ömrünün son dönemlerinde çok duygu yüklü olduğum bir anımdada  Yo-Yo Ma ve Mc Ferrin'in akıl almaz yorumu ile dinlemiştim. "Konçerto"  kelimesi bildiğiniz gibi italyanca "Karşı" anlamında kullanılan, bir enstürmanın orkestraya'ya karşı çaldığı müzikal formatlara verilen isim. Bu eserdeki tek enstürmanın Yo-Yo Ma'nın Montagnana'sı olduğunu, diğer bütün seslerin Mc Ferrin'in vücudundan çıktığını belirtmekte fayda var.






Sekiz. El Sistema ve Ortaya Koyduğu Herşey


El Sistema, Venezuella'da sokakta ümitsiz bir gelecekle baş başa olan çocukların, müziğin iyiliği ve güzelliği ile nasıl birer hazine olarak topluma kazandırılabileceğini gösteren, bir iyilik projesi. Ben fazla konuşmayayım, buradan izleyin.






ve Dokuz ve On ve Son. 


Yaşadığımız dönemin tartışmasız en büyük piyanistlerinden biri Lang Lang. Eserlerini çalarkenki yüz ifadesinden bastığı notalarla beraber biz fanilerin göremediği bir boyutta yolculuğa çıktığına karar verdim ben. İnanmazsanız önce, Berlin Filarmoni'ye ankor olduğu Chopin Etude Op.10 No.3 Sol Majör'ü dinlerken, yüzünü izleyin.






Ben, yetiştirildiğim Antalya'da daha küçücük bir veletken, portakalla yapılabilecekler konusunda şu şekilde koşullandırıldım.

Peki Lang Lang dünya klasmanının en tepesine çıkartılan bir deha olmadan önce çocukken portakalla yapılabilecekler hakkında nasıl koşullanmış olabilir sizce ? Önce aşağıdaki video'yu izleyelim.







...ve sonra hep beraber, çocukluğumuzdan beri bize öğretildiği gibi, tekrarlayalım


Bonus İçerik 1:

Traktörün üzerinde tarlaya arpa tohumu serperken bu harika kontratenörü dinlemeyi akıl ederek beni benden alançok sevgili bir dostum Bilgehan'a selam çakarak, sanki uzaylılar dünyamızı terk ederlerken gemiye yetişememiş ve aramızda başka bir boyuttan gelen sesi ile şarkı söyleyerek para kazanan, Phillipe Jarousky







Bonus İçerik 2:

Aslında tamamen farklı bir yazıya malzeme olabilecek nitelikte olmakla beraber aynı zamanda kadınların erkeklerden ne kadar üstün olduklarını tartışmasız bir şekilde tekrar ispat eden müthiş keyifli ve etkileyici Competitive Foursome'ı izlemediyseniz çok şey kaçırmışsınızdır demektir.










Bu yazı ilginizi çektiyse, bir de şu yazıya bakın derim:
Tuttist Olmak Ya Da Olmamak Bütün Mesele Burada

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atasözü Atanındır

Atasözlerini modernleştirip çağa uydurmanın vaktinin geldiği ve bizim de her canlı gibi kaçınılmaz olarak imamın kayığına binip eninde sonunda ata olacağımız gerçeğinden yola çıkarak ben kendi adıma kolları sıvıyor ve gelecek kuşaklara halis muhlis organik atasözlerimi bırakmaya başlıyorum.  Umarım bu uğraşı Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi macerası ile aynı kaderi paylaşmaz.  Niyetim Türkçe'nin her harfi ile başlayan en az bir giriş yapabilmek. Kimsenin duymadığı, bilmediği, mürekkebi kurumamış atasözleri ve özlü sözler arıyorsanız, doğru yerdesiniz, takip etmeye devam edin.  A. Ağlamayacağın cenazede güneş gözlüğü takma.  Anlamı: Girdiğin topluluklarda sırf şekil olsun diye gereksiz tavırlar içine girme, inandırıcılığını kaybeder, kendini görgüsüz ve  içi dışı bir olmayan insan yerine düşürürsün. Kullanım şekli ve dozajı: Gerekli gereksiz şekle girmeye bayılan eş dost akraba üzerinde yeri geldiğinde tek doz kullanın, baktınız tınlamıyor, tedaviyi ve yüz göz

Başsağlığı Dilerken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Temel Kural

Bu sayfaya yolunuz bir şekilde düştüyse, çok büyük bir ihtimalle baş sağlığı dilemeniz gerekiyor, bu konuyla ilgili kafanız karışık ve yardıma ihtiyacınız var. Beklentinizi karşılar mı bilmem ama aşağıda bu tip durumlarda takip etmeniz gereken temel kuralları listeledim. Bir.   Sakın gaza gelip hiç bir zaman yerine getirmeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın.   İnsanlar ne kadar yıkılmış görünseler de, cenazeleri sırasında kendilerine söylenenleri kolay kolay unutmazlar. Yoksa anı kurtarmak için insanları en zayıf oldukları anlarda kandırmaya çalışan bir hödük resmi verirsiniz. Örnek vermek gerekirse "Abi cenaze ne zaman, ona göre ben de geleceğim .." "Evladım sen hiç merak etme artık bizim çocuğumuzsun" "Akşam gelemiyorum, 40'ına kesin gelirim" gibi aslında yerine getirmeyeceğinizi bildiğiniz sırf o an için söylenmesi en kolayı olduğu için sarf edilen vaatlerden uzak durun.  İlla ki karşınızdakine kendinizden birşeyler teklif etmek istiyorsanız, o zam

Finalinde Ters Köşe Yapan En İyi 10 Film

Lafı hiç uzatmadan bazıları çok acımasızca, bazıları da çok zekice şaşırtan ve finalinde izleyici ters köşe yapıp şaşırtan harika filmler, buyurun buradan izleyin. 1. Old Boy   Büyük üstad Park Chan-wook'un sınırları zorlayan eseri. Ben sinemada her şeyi izlerim rahatsız olmam diyenler önden buyursun, ufak bir not, yönetmen kızına ne iş yaptığını çektiği bu filmle anlatamayacağı için I'm a robot but it's OK isimli geyik filmi çevirmek zorunda kalmış.  Old Boy  IMDB puanı 8.4 (180 bin oy) 2.  Incendies .   Eğer Türkçe isimiyle İ çimdeki Yangın'ı henüz izlemediyseniz burnumuzun dibindeki Lübnan'daki insanların kendi komşularının elinden neler çektiğine dair bir fikriniz yok demektir. Film baştan aşağı bir tarih ve insanlık dersi veriyor. Filmin sonu ise izleyicinin yanağı ve kulağını kavrayacak kocaman bir el tarafından sağlam bir tokat yapıştırıyor, siz daha tokatın nereden geldiğini anlamadan da bir güzel tükürüyor, siz de gördükleriniz karşısında ağzı